AÇIK
ÖĞLE'YE KALAN SÜRE
Japon bilim insanları saç çıkabilen ve terleyebilen yapay deri dokusu üretti.
Tokyo Bilim Üniversitesi’nde görevli Ryoji Takagi’nin önderliğindeki Japonyalı bir grup biyomedikal uzmanı, yeni bir deri dokusu geliştirdi. Bu doku saç kökü hücresinin yanı sıra yağ ve ter bezlerini de içeriyor. Bu doku bir fare üzerinde denendi ve başarılı sonuçlar alındı. Deney sırasında, yapay deri dokusu oluşturmak için bir farenin diş etinden hücre alındı. Sonrasında bağışıklık sistemi eksiklikleriyle fareye tekrar enjekte edildi. Bu işlem, engelsiz bir şekilde yeni derinin gelişmesine imkan sağlıyor.
Yapılan işlemin sonucunda ortaya çıkan tablo araştırmacıları son derece mutlu etti. Zira enjekte edilen yeni dokunun saç ve tüy çıkmasına elverişli olduğu, tıpkı normal deri gibi yağ ve ter bezleriyle uyumlu olduğu anlaşıldı.
Tabii bu işlem henüz pratik kullanım için uygun değil. Bilim insanları aynı işlemin 10 yıl içinde insanlar için de uygulanabileceğini öngörüyor. Yine bilim insanlarına göre bu keşif tıp dünyası için büyük bir nimet olabilir. Zira günümüzde sadece ABD’de yılda 5,000’in üzerinde deri nakli yapılıyor. Bu buluş ise deri nakline ihtiyaç duymadan, yapay hücreler sayesinde doğal deriye sahip olmayı vaat ediyor.
YAZARLAR
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024EKONOMİ
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.