Yerel meclis üyeleri çeşitli ülkelerde farklı biçimde seçilir, farklı görev ve sorumlulukları vardır.
Demokrasinin gelişmediği yerlerde meclis aday listeleri, liyakat aranmadan, başkan adayının kafasına göre hazırlanır; adaylar seçmen karşısına bile çıkmadan seçilir, halktan kopuk meclisler oluşur.
İngiltere’de bu iş ciddiye alınıyor.
İngiliz Yerel Yönetim Derneği (www.local.gov.uk) meclis üyeleri için yayınlar, eğitim çalışmaları yapıyor.
Bu yayınlardan biri “ Politik Beceriler: Belediye Meclis Üyesinin Takım Çantası” .
Her görüşten 350 meclis üyesinin katılımı ile kritik vakalar incelenmiş, başarılı olmak için üyelerin sahip olması gereken altı temel beceri saptanmış.
Yerel liderlik: Yerel sorunları öğrenmek, anlamak ve harekete geçmek için toplumla bağ kurar. Bunu gerçekten isteyerek ve empati duyarak yapar. Adil ve yapıcı çözümler üretir. Toplumun bütün kesimlerini temsil ederek güven yaratır.
Beraber çalışma : Diğer insanlara değer verir, güvenir. Hiç kimseyi dışlamaz. Amaçlara ulaşmak için birlikte çalışır. Bu şekilde uzun vadeli, olumlu ilişkiler kurar. İşe odaklanır. Ne zaman işi başkasına devredeceğini veya ne zaman destek olacağını bilir.
İletişim becerileri: İnsanları ilgiyle dinler, uygun bir dil kullanır, anlaşılıp anlaşılmadığını kontrol eder.Toplumdaki kişilerle ve gruplarla düzenli olarak iletişim kurar. Toplum önünde kendine güvenen ve anlaşılır bir biçimde konuşur, halkı bilgilendirir.
Politik anlayış: Karar aşamalarında ve eylemlerde, grubunun görüşlerini savunurken, her zaman dürüst olur ve etik kurallara uyar. Değerlerinden ödün vermeden grup sınırları ötesine geçebilir.
Eleştirme ve meydan okuma: Eleştiren, ince eleyip sık dokuyan, yapıcı önerilerde bulunan bir arkadaş gibi davranır. Bilgiyi çabucak analiz eder. Argümanları öz, anlamlı ve kolayca ulaşılacak şekilde sunar.
Düzenleme ve gözlemleme: Kurallara uyarak argümanları değerlendirir, toplumun gereksinimleri ve yerel politikalar arasında dengeyi gözeten kararlar verir, yargı yeteneğini kullanır. Gelişmeleri gözlemler ve gerekirse müdahale eder.
“Takım Çantası” daha detaylı bilgiler ve kendi kendini sorgulamaya yönelik alıştırmalar içeriyor.
Yazının ilk cümlesini desteklemek için ABD’nin dört milyon nüfuslu Seattle kentini örnek vermek istiyorum (https://www.seattle.gov/council) .
Seattle belediye meclisi dokuz üyeden oluşuyor.
Üyelerin yedisi şehrin yedi ayrı bölgesinden seçiliyor.
Bu seçimden iki yıl sonra diğer iki üye, başkanla beraber, bütün şehri temsilen seçiliyor.
Üyeler dört yıl hizmet veriyorlar ama, meclis iki yılda bir kısmen yenileniyor.
Halk iki yılda bir sandığa gidip tepkisini gösterebiliyor.
Meclis, belediye işleri ile ilgili yasaları yapmakla görevli.
Ayrıca, üyeler belediyenin birimlerini aralarında paylaşarak yönetiyor, tam zamanlı çalışıyor ve ayda 10 bin dolar civarında maaş alıyor.
İngiltere’deki sistemi daha önce bir yazıda anlatmıştım (https://www.tekirdagnethaber.com/kose-yazisi/706/sadik-han-nasil-kazandi.html ).
Böyle farklı uygulamalara bakmak görüş açımızı genişletebilir.