Lodos Tekirdağ sahillerini etkisi altına alırken, dolgu sahada Marmara Denizi ile kıyı şeridi birleşti.
Ekrem Eşkinat Süleymanpaşa’yı Paris yapabilir mi bilinmez ama kısa sürede Venedik yapmayı başardı.
Konser ve festival alanı olarak kullanılan dolgu alanda ve yanı başındaki lunaparkı teslim alan deniz suyu beraberinde tehlikeleri de getirdi. Belediyenin bu alanı sadece fuar, organizasyon, konser ve festival sahası olarak kullanırken gerekli alt yapı donanımlarını umursamaması işte bu gibi doğa olayları karşısında tehlike saçmakta.
Direklerde sarkan elektrik kabloları, yer altından geçirilen değişik elektrik donanımları tüm çevreyi tehdit ediyor. Başı boş kablolar çevreye tehlike saçarken, tekirdagnethaber.com ekibi bu görüntüleri kaydediyordu. Gün ortası olmasına karşın yetkililer çevresel önlemleri alma adına hiç bir girişimde bulunmuyorlar, hatta neredeyse bu duruma seyirci kalmayı sürdürüyorlardı.
Sahildeki görüntüleri mizahi yaklaşımla dile getiren Tekirdağlılar, güleriz ağlanacak halimize dediler.
Olumsuz hava koşullarına rağmen sahilde balık tutan bir vatandaş ise Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a yine mizahi bir yolla mesajını iletti. Amatör balıkçı; arkasına Marmara Denizini alarak şehre doğru, alt yapı eksikliğine dikkat çekerek oltasını uzattı ve ” EŞKİNA(T) balığı tutuyoruz. dedi. Bilindiği gibi eşkina balığı kaya levreği olarak bilinir ve lezzetli bir balık türüdür. Eşkina,Tekirdağ kıyılarında da oldukça sık rastlanan bir balık türüdür.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat daha bir kaç gün önce Paris’te yapılan etkinliğe katılarak, Türk ressamların tabloları ile Süleymanpaşa ve Tekirdağ’ı temsil ettiklerini, Süleymanpaşa’yı uluslar arası düzeyde tanıttıkları söylemleriyle övünmüştü.
Bu gün ortaya çıkan görüntüleri izleyen, sahilde bulunan vatandaşlar ise; Ekrem Eşkinat bu görüntülerle, bu manzarlarla Paris’e gidebilseydi keşke, veya Paris’te ki dostlarını Süleymanpaşa’ya davet edebilse, bu görüntüleri izletebilse. biçiminde yakınmalarını dile getirdiler.
” EKREM EŞKİNAT; BU GÜN DÜNDEN DAHA GÜZELSİN. ”
[youtube id=”o7WuWrrElFo” width=”620″ height=”360″]
Eşkina, yerli bir balık türüdür, göç etmez. Belirli bir bölgeyi sahiplenir ve yaşamı boyunca buradan ayrılmaz. Alnından çıkan 1-2cm çapındaki taştan ötürü halk arasında taş balığı ve kaya levreği olarak da bilinir. Endüstriyel avcılığı yapılamadığı için balık lokantalarında levrekten sonra gelen balıktır. Avcılığı yıl boyunca devam eder. Türkiye’de avı yasayla sınırlanmıştır. Ancak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu 31/2 numaralı sirküler ile 2007 yılından itibaren avcılığı serbest bırakılmıştır. Şu gün yürülülükte olan Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/2 Numaralı Tebliğ uyarınca Eşkina balığı “diğer türler” sınıfında belirtilmiş ve avının toplam limiti 5kg olarak belirlenmiştir.
Avcılığı
Eşkina avcılığında kullanılan yemlerden başlayalım. Boru kurdu ve teke başlıca yemleridir, mayıs ayının başlarından itibaren akşam saatlerinde av veren karasularımızın balığıdır, göç etmeyen havaların ısınması ile kıyılayan, soğuk havalarda derin sulardaki kayalara çekilen, denizlerimizin yakışıklığı balığıdır. Yurdumuzun değişik bölgelerinde yöresel isimlerlerle de adlandırılır. Karadeniz bölgesinde mavruşgil olarak da bilinir, avcılığı son derece zevklidir. Kayalık bölgeleri sevmesi nedeni ile de kaya levreği de denir, kayalık bölgelerde yaşamasından dolayı avcılığı şamandıralı takım ile yapılır.
Eşkina avı akşam hava kararırken başlar ve balığın durumuna göre sabaha kadar sürebilir. Zor bir avdır, iyi bir yer edinmeniz ve bir kepçe bulundurmanız sizin için iyi olacaktır.
Eşkina yakalamak için en iyi yol canlı teke temin edip kullanmaktır. Canlı tekeyi bulabileceğiniz yerler ise:
– Yosunlu taş duvar yüzeyleri.
– Kanal/deniz bağlantıları.
– Balıkçı barınağı içleri (özellikle tekne altları) olarak sayılabilir.
Boy olarak 4cm’den küçük olanları toplamamanız hem orada mevcut olan potansiyel için hem de hedeflediğiniz balığı yakalayabilmeniz için menfaatinizedir. Tekeyi yakalamak için size gereken sadece taş diplerine ulaşabilecek uzunlukta sapı olan bir kepçedir. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var ki tekelerin canlı olması gerekiyor.
Yer Seçimi
Eşkina için çok fazla yer tarifi bulamayacaksınız. Ancak iyi bir gözlemci iseniz ve yazın ilk aylarında sahillerde belli büyüklüklerde gruplar görüyorsanız muhtelemen eşkina yakalamaya çalışan amatör balıkçılar ile karşılaşacaksınız. Eşkina için hava durumu çok fazla önem taşımaz. Ancak güçlü olan bu balığı kıyıya alabilmeniz için bulunduğunuz mekanı iyice tanımalı ve neler yapmanız gerektiğini önceden planlamalısın
tekirdağ haber
tekirdağ haberleri
YAZARLAR
30 gün önceYAZARLAR
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024EKONOMİ
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024GÜNDEM
03 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.