AÇIK
İMSAK'A KALAN SÜRE
E-Devlet şifresi ve SGK hizmet dökümü
Eğer e-Devlet şifreniz henüz yoksa, herhangi bir PTT şubesine başvurarak şifrenizi temin edebilirsiniz. Burada sizden 2 TL gibi cüzi bir miktar talep edilecektir. Şifrenizi aldıktan sonra artık, dilediğiniz e-Devlet uygulamasını kullanabilecek duruma gelirsiniz.
E-Devletin resmi web sayfasına giriş yapınız. Uygulamanın sağ kısmında bulunan ‘E-Hizmetler’ bölümünden ‘S’ harfini seçip, ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ seçeneğini işaretleyiniz. Bu uygulamanın içerisinde (4A)’, ‘BAĞ-KUR (4B)’ ‘ve ‘Emekli Sandığı (4C)’ kurumları yer almaktadır. Bu kurumlardan kendi bağlı olduğunuz kurumu seçiniz ve o kurumun hizmet dökümünü işaretleyiniz. Bu aşamalardan sonra, T.C kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazınız. Devamında, kimlik doğrulama işlemleri için sizden istenen kişisel bilgilerinizi yazınız.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
Çalışanların maaşlarının yanı sıra gelir vergisi, işsizlik sigortası, sağlık sigortası (SSK primi) gibi kesintiler yapılıyor. Çalışanlar bu kesintilerden sonra maaşlarını alabiliyorlar. Uzun yıllar boyunca kesilen SSK primler birikiyor. Sağlık güvencesi niteliğinde olan bu primler emeklilik sisteminin de temel taşlarından.
Prim sorgulaması nasıl yapılır. Sigortanızın yatıp yatmadığını bu sistemler üzerinden öğrenebilirsiniz. Maaşlar yükseldikçe sigorta SSK primleri de artıyor. Bu yüzden bazı işverenler işçilerin sigortalarını düşük rakamlar üzerinden yatırma yoluna gidiyorlar. Bunun önüne geçmek için herkes kendi primini internet üzerinden kontrol edebilecek.
HASTASINI “AVUÇ İÇİNDEN” TANIYOR
Türkiye genelinde 20 ille birlikte Adana’da uygulanmaya başlayan “avuç içi damar okuma” sistemi ile muayene, hastaneleri de memnun etti. Sağlıkharcamalarındaki usulsüzlükleri önlemek amacıyla geliştirilen bu uygulama 15 Ocak 2014’ten itibaren tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırılmaya başlandı.
Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kaydını yaptırması gerekiyor. Buna göre sigortalı vatandaş, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarına ilk başvurusunu kimliğiyle yapıyor. Kimliğinin hastaya ait olduğunun tespit edilmesinden sonra sağ ve sol elindeki damarları taranıyor.
TC kimlik numarasına sahip vatandaşla, sisteme kaydedilen avuç içi damar izi eşleştiriliyor. Sonra bu bilgiler kurumun sadece bu iş için oluşturduğu alana şifreli olarak gidiyor. Vatandaş muayene için gittiğinde, sistemdeki biyometrik veriler kimlik numarasıyla eşleştiğinde sağlık hizmeti alabiliyor. Böylece sağlık karnesini göndererek, muayene olmuş gibi fatura edilen milyonlarca TL’nin önüne geçiliyor.
Avuç izi damar izi sistemiyle kimlik doğrulamayı uygulamayan hastanelere provizyon verilmeyecek. Sigortalı gerekli işlemleri gerçekleştirmezse acil dışında sağlık hizmeti alamayacak. Sisteme dahil olmak için mutlaka her sigortalının ilk kaydını yaptırması gerekiyor.
YAZARLAR
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024EKONOMİ
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024GÜNDEM
13 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.