Masonluğun evrensel amblemi ve masonik çalışmaların önemli bir bileşik simgesi.Bu bileşik simgedeki pergel, 45 derecede açılmıştır ve düşey görünümdedir. Simetri bakımından, gönyenin kolları birbirine eşittir; dik açılı dış köşesi, pergelin uçlarıyla aynı düzlemde ve tam ortada olmak üzere, pergeli çaprazlar.
Masonlukta gönye, genel olarak doğruluk ve dürüstlüğün, pergel ise görev bilinci ve ölçülü olmanın simgesi olarak benimsenmiştir. Bir arada olduklarında, gönye özdek ya da bedenin, pergel ise tinsel kavramlar ya da ruhun simgesi olarak kabul edilmektedir.
Gönye ve pergel, başka simgelerle de bir araya getirilerek bir bileşik simge olarak kullanılır. Kimi amblemlerde gönye ve pergelin ortasına ve çevresine diğer masonik aletlerden bazıları serpiştirilir. Kimisinde, pergelin tutamağı bir ‘taç” şeklinde düzenlenir. Kimisinde gönye ve pergel, “kitap” ya da “kılıç” üzerine yerleştirilir. Gönye ile pergelin ortasında, G harfi yerine “ışık saçan yıldız”, “güneş” ya da bir başka simge bulunabilir.
Masonluktaki G harfi biçimindeki simgeyi, tarihsel olarak ancak 1720’li yılların sonlarına doğru görebiliriz.
Bu denildiği üzere sadece bir harf, bir sözcüğün ya da kavramın baş harfi değildir. Öyle olabilir de ama Masonluğun niteliği açısından bakılacak olursa bir simgedir ve o nedenle farklı anlamlarda değerlendirilerek yorumlanabilir. Üstelik bu yorum öyle 18. yüzyılda falan kalmaz, çağdaş olur; çağımızın gereklerine ve koşullarına uygun bir anlam taşıyabilir.
Gönye ve pergel bir arada bulunduklarında (bunun düzenlenmesinde seçenekler de vardır) bir bileşik simge oluştururlar. G harfi bu bileşik simgeye bir başka anlam daha katar. Ancak sonuncusu ille de anlamlandırılmayı gerektirmez çünkü o aynı zamanda günümüzdeki Masonluğun evrensel amblemi niteliğini de taşır. Fakat G harfi başka simgelerle de bir arada görülebilir: Beş kollu yıldız ile güneş bunlardan en iyi bilinenidir. İşte onlar birer amblem olmadığı içindir ki G harfi orada bileşik simgeyi bütünleyen bir öğedir. Yoksa güneş ve beş kollu yıldız, G harfi olmadan da kendi başını simgesel birer anlam taşır.
1 : Geometri
2 : Evrenin Ulu Mimarı (Great Architect of the Universe )
Tekirdağ’da bir çok kişi var ki ceket yakalarında bu rozetle onlara rastlayabilirsiniz.
Bunların bir kaçı eczacı, bir kaçı inşaatçı, bir kaçı çiftçi, bir kaçı iş adamı. Bazıları da var ki masonluğun alt kulüpleri olarak görülen, alt kuruluşları olarak faaliyetler gösteren dernekler statüsünde hayır kurumu olarak çalışan yapılardalar.
Her biri en yakınımızda, arkadaşımız, dostumuz hatta can dostlarımız olan kimseler.
Tekirdağ mason yapılanmasında da var olan bir şehir. Tekirdağ sadece köftesi, rakısı, kirazı ve karpuzu ile anılan, bilinen bir şehir değil.
YAZARLAR
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024EKONOMİ
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.