AZ BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
Bu haykırış Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumartesi günü Kent Konseyi Toplantı Salonunda düzenlenen “Termik santraller teknik danışma toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından dile getirildi.
Bilindiği gibi 2016 yılının Ekim ayında Çevre Bakanlığınca hiçbir sivil toplum kuruluşu ya da belediyeden görüş alınmadan yapılan plan değişiklikleriyle bölgemizde kömüre dayalı termik santrallerinin yolunun açılması kamuoyunca tepkiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine termik santrallerin sağlımıza, suyumuza, çevremize, tarımımıza, turizmimize ve geleceğimize verdiği zararlar üzerine çeşitli farkındalık toplantıları düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi ise bu toplantılardan çıkan sonuçları değerlendirmek ve bir yol haritası belirlemek üzere Cumartesi Günü Kent Konseyi toplantı salonunda çevreyle ilgili kurum temsilcilerinin davet edildiği ve 48 kurumdan 105 kişinin katıldığı teknik bir çalışma toplantısı düzenledi.
Toplantının açılış konuşması Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka tarafından yapıldı. Toplantıda söz alıp bu toplantıyı yapmakla çok isabetli bir karar aldıklarını anlatan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Tekirdağ Trakya’nın tek Büyükşehiri oldu Tekirdağ Büyükşehirin içine Edirne, Kırklareli, Silivri ve Çanakkale’nin Trakya tarafını da katarak geniş platform düşünüyorum. Tekirdağ 1 yıl sonra 1 milyon nüfuslu, iller arasına girecek. Nüfusumuz her geçen gün artıyor ancak anlaşılmayan bir şey var Trakya’da süratli bir şekilde tarım toprakları gözden çıkarılmaya başlandı ve Trakya’ya devamlı nüfus pompalanıyor, bunların getirdiği sosyal sorumluluk, eğitim sorumluluğu, barınma sorumluluğu bütün bunları ortaya koyduğumuz zaman Trakya’nın gözden çıkarılmayacak bir bölge olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Türkiye’deki tarım üretiminin önemli bir bölümü bu bölgeden karşılanıyor, daha da önemlisi Türkiye’de yıllık buğday üretimi 260 kg iken bu bölgede 480 kg 700 lere 800’ lere kadar da çıktığı oluyor. Böyle potansiyel var ama bir bakıyorsunuz ki buradan bir otoban geçiyor Tekirdağ’ın 92 bin dekar tarım arazisiniz alıp götürüyor. Tarım arazisinin yerine bir şey koyamazsın. Bir bakıyorsunuz termik santral kurma kararı geliyor, çok kısa süre içinde acele kamulaştırma kararı veriliyor. Ama şunu herkes bilsin ki Tekirdağ’ın 11 belediye başkanı, hepimiz el birliğiyle bu bölgede kömüre dayalı termik santral kurulmaması için bütün gücümüzle mücadele edeceğiz. Büyükşehir olarak bu tür toplantılara her zaman destek vereceğiz, Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz, Yaşasın Trakya Yaşasın Türkiye” dedi.
Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has söz aldılar. Toplantı Tekirdağ Tabip Odası Temsilcisi Doç. Dr. Gamze Varol’un moderatörlüğü ile devam etti. Prof. Dr. Doğan Kantarcı tarafından yapılan bilgilendirme sunumunu takiben Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı Dilşad Ergin ve 1.Hukuk Müşavirliği avukatlarından Eda Ahmetkocaoğlu tarafından planlama süreci ve yapılan itirazlar hakkında bilgiler verildi. Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Dr. Cemal Polat gelinen durumu özetleyip çeşitli önerilerde bulundu. Toplantıda ayrıca bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi için çevreci 48 kurum ve demokratik kitle örgütünün temsilcileri önerileri ve temennilerini aktardılar.
Toplantının sonuç bildirgesi katılımcı kuruluşların imzası alındıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacak.
Toplantıya şu kurumların temsilcileri katılmıştır:
YAZARLAR
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024EKONOMİ
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.