1-Tek hekimden alınan ‘Sürücü olur’ sağlık raporu
Rapor vatandaşa ek bir maliyet getirmeyecek, sosyal güvenlikleri kapsamında aile hekimlerinden alınabilecek. Vatandaş, aile hekimine giderek, muayenesini olacak. Hekim, araç kullanma sakıncası olmadığını düşünürse, ‘sürücü olur’ raporunu verecek. Ancak hekimin bir tereddüdü olursa, o alana ilişkin uzman doktora yönlendirecek. Uzman doktor alanıyla ilgili ‘olur’ verirse, aile hekimi ve uzman doktor imzasıyla birlikte ‘sürücü olur’ raporu düzenlenecek. Uzman doktor onay vermez ise rapor verilmeyecek. Tedavilik bir durum var ise tedavisinin bitimi beklenecek, tedavi edilemez bir durum ise rapor alamayacak.
2-Bir biyometrik fotoğraf
Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır.
Biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususunun fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir. Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür.
Yeni Ehliyetler İçin İstenecek Belgeler Nelerdir? Nereden Alınır?
3-Parmak izi
Peki parmak izi belgesi nereden alınır?
Emniyet Genel Müdürlüklerinde sıra numarası alınarak ücretsiz olarak “parmak izi belgesi” alınmaktadır.
Vatandaşlardan çeşitli işlemler için parmak izi alınması işlemleri Emniyet Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır. Parmak izi pasaport, silah ruhsatı işlemleri ile suça karışma durumlarında alınmaktaydı. Yeni yönetmeliğe göre sürücü belgesi almak üzere kursa başvuranların da parmak izi belgesi vermeleri gerekecek.
Vatandaşların parmak izine yönelik soruları Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi Başkanlığı, resmi internet sitesinde şöyle yanıtlanıyor. Parmak izi ilgili birimler tarafından görevli polis memurları tarafından alınmaktadır. Alınan izler dijital ve manuel olarak saklanmaktadır. Vatandaşların parmak izlerinin yetkili makamlar haricinde kişi ve kurum ile paylaşılmamaktadır. Arşivlenen izler, Polis Vazife Salahiyet Kanununun 5’inci maddesi gereğince 80 yıl süreyle saklanmakta, vatandaşın ölümü halinde 10 yıl daha tutularak imha edildiği belirtilmektedir.
Yeni Ehliyetler İçin İstenecek Belgeler Nelerdir? Nereden Alınır?
4-Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi.
Değerli kağıt bedeli 1/1/2015 tarihinden itibaren muhasebe birimleri, yetkili memurlar, noterler ve noterlik görevini yapan memurlar ile bankalar tarafından belirtilen yeni bedelleri üzerinden satılıyor. Ehliyet için 102 TL’dir.
Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.
Yeni Ehliyet Nereden Alınacak?
Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.
Yeni Ehliyetler İçin İstenecek Belgeler Nelerdir? Nereden Alınır?
Yeni Ehliyet Nasıl Olacak?
9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak. Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi “BE” sınıfı ehliyet istenecek.
Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için “CE” sınıfı ehliyet istenecek.
Ücret Ne Kadar Olacak?
Yeni ehliyetler için ödenecek bedel ise 15 TL olacak.
YAZARLAR
10 Aralık 2024YAZARLAR
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024EKONOMİ
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024GÜNDEM
10 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.