2016 yılında her yıl yapılmayan 2 yılda bir yapılan Kpss sınavı bu yıl yapılacak? Kpss genel yetenek genel kültür ve alan sınavı ne zaman yapılacak? Başvurular ne zaman başlayıp ne zaman sona erecek? Kpss sınav sonuçları ne zaman açıklanır? Lisans düzeyi kpss başvuru işlemleri nasıl yapılacak? Devlet memuru olmak isteyen öğrenciler başvurulara sayılı günler kaldı.
Milyonlarca mevzunun umut ışığı olan kamu personeli seçme sınavı ne zaman yapılacak sınav ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler haberimizin detayında sizlerle.
KPSS SINAV BAŞVURULARI VE BAŞVURU TARİHLERİ?
2016 yılına ait KPSS başvuru ve sınav tarihlerini ÖSYM açıkladı.Buna göre 2016 KPSS sınav tarihleri;
– Kamu Personel Seçme Sınavı (2016 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 22 Mayıs 2016’da gerçekleştirilecek, sonuçlar 9 Haziran 2016’da duyurulacak. Sınava başvurular ise 17-31 Mart 2016’da alınacak.
– KPSS Lisans Alan Bilgisi, 29 Mayıs 2016’da yapılacak, sonuçlar 9 Haziran 2016’da açıklanacak. Sınav başvuruları 17-31 Mart 2016’da alınacak.
– KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), 24 Temmuz 2016’da yapılacak, sonuçlar 11 Ağustos 2016’da duyurulacak.
2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ön Lisans Düzeyi)
22.10.2016 / 09.08.2016 – 24.08.2016
2016-KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans (Ortaöğretim Düzeyi)
23.10.2016 / 09.08.2016 – 24.08.2016
2016-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT)
06.11.2016
KPSS Lisans Düzeyi Başvuru:
17.03.2016
31.03.2016
KPSS Ortaöğretim/Ön Lisans Düzeyi Başvuru:
09.08.2016
24.08.2016
DHBT Başvuru:
21.09.2016
03.10.2016
Peki, 2016 KPSS Sınavı Başvuru Tarihi Ne Zaman? ÖSYM’den KPSS 2016 Başvuru Tarihleri ile alakalı güncel bilgi yayınlandı.Buna göre,Kamu Personel Seçme Sınavı 2016-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik,2016-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) Sınavları için başvurular 17-31 Mart 2016 tarihleri arasında alınacak.
Genel İtibariyle KPSS Başvuruları Nasıl Yapılır?
KPSS Başvuru aşamaları
1- Kaç oturuma girileceğinin belirlenmesi
2- Sınav ücretinin ilgili bankalara yatırılması
3- Başvuru yapılması
KPSS’de Kaç oturuma girileceğinin belirlenmesi
1-B grubu alımlar
2-A grubu alımlar
3-Öğretmenlik alımları
4-Din hizmetleri atamaları
5-Polisliğe giriş (POMEM)
B grubu alımlar ve girilecek oturumlar
A grubu alımlar(müfettiş, uzman, kaymakam) haricindeki alımlar b grubu alımlardır. Bu alımlarda memur, vhki, bilgisayar işletmeni, teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru, veteriner, şoför, kaloriferci gibi unvanlara atama yapılmaktadır.
Bu alımlar merkezi alımlar olabileceği gibi kurumsal alımla(Emniyet genel müdürlüğü, gümrük bakanlığı, TSK gibi) da olabilir.
Ayrıca b grubu alımlar hem kadrolu hem de sözleşmeli alımları da kapsamaktadır. Hatta kamu işçisi alımlarında da b grubu puan kullanılmaktadır.
Lisans mezunları için yukarıda belirttiğimiz alımlara başvurmak için çift yıllarda hesaplanan P3 puanı kullanılmaktadır. Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2016 KPSS’ye sadece b grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır.
Bu oturum için bildirilen ücret ödenecektir.
A grubu alımlar ve girilecek oturumlar
Müfettiş, uzman, kaymakam, denetmen, denetçi, kontrolör gibi alımlardır. Bu mesleklere yönelik alımların hepsi kurumsal alımdır. Ve genel olarak her kurum farklı puanlar kullanmaktadır ve bu puanlar çok bileşenli puanlardır. Bu açıdan bakıldığında a grubu adayların bu alana yönelik tüm oturumlara girmesi uygun olacaktır.
Yani bu adaylar Cumartesi Sabah+Pazar Sabah+Pazar öğle oturumlarına katılmalıdırlar. Bu adaylar her oturum başına bildirilen ücret verecek olup, belirttiğimiz üç oturum için toplamda verilecek ücret kılavuzda bildirilmiştir.
Öğretmen alımları ve girilecek oturumlar
Öğretmenlik puanları 1 yıl geçerlidir ve genel olarak Ağustos ayında büyük atama yapılmaktadır. Duruma göre ise Şubat aylarında da ek atama yapılmaktadır.
Öğretmen adayları için 2013 yılından itibaren P10 ve P121 olmak üzere iki farklı puan hesaplanmaktadır.
P121 puanı; kılavuzda belirtilen 16 daldaki öğretmenlik için hesaplanan puan türüdür. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri+ÖABT bileşenlerinden oluşmaktadır. Yani bu 16 branş mezunu olan adaylar Cumartesi Sabah+Cumartesi öğle + ÖABT oturumlarına katılacaklardır. Bu adaylar toplamda ödeyecekleri sınav ücreti kılavuzda belirtilmiştir.
P10 puanı; kılavuzda belirtilen 16 branş haricindeki öğretmenlikler için tercihlerde kullanılan puandır. Bu puan; genel kültür +genel yetenek+ eğitim bilimleri bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu adaylarımızın Cumartesi Sabah+Cumartesi öğle oturumlarına katılmaları yeterlidir. Bu oturumlar için sınav ücreti toplamda ne kadar?
Din Hizmetleri atamaları ve girilecek oturumlar
2014 yılı itibariyle ilk defa uygulanmaya alınan sisteme göre din hizmetleri sınıfında çalışacak olanların atanmaları için artık alan sınavına girme zorunluluğu gelmiştir. Bunun için KPSS puanlarına 3 yeni puan eklenmiş ve bunlardan “P124” puanı lisans düzeyinde din hizmetleri sınıfındaki unvanlara atanacak olanların kullanacağı puan olarak belirlenmiştir.
P124 puanı; genel kültür + genel yetenek+din hizmetleri bilgisi testi bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu yüzden bu alandaki adayların Cumartesi Sabah+DHBT oturumlarına girmeleri gerekmektedir. u
POMEM ve girilecek oturumlar
Lisans sonrası polis olmak isteyen adayların POMEM’e başvurabilmeleri için P3 puanına ihtiyaçları vardır.Bu puan genel kültür ve genel yetenek bileşenlerinden oluştuğu için 2016 KPSS’ye sadece B grubu tercih için giren adayların sadece Cumartesi Sabah oturumuna katılmaları yeterli olacaktır. Bu adaylarımız sadece 40 TL sınav ücreti vereceklerdir.
KPSS Sınav ücretinin yatırılması
Adaylar girecekleri oturum sayısını 40 TL ile çarparak hesaplanan tutarı bankalara yatıracaklar. (Ayrıca eleştirmeden geçmek istemediğimiz nokta şu ki: önceki senelerde oturum sayısı arttıkça toplam ücret düşerken, bu sene oturum ücreti sayısı sabit tutulmuş olup, gerçekten çok yüksek ücretler ortaya çıkmaktadır. Daha önce ismi usulsüzlüklere ve şaibelere karışan ÖSYM’nin yaptığı alt yapı yatırımların bedelini cezalandırırcasına adaylardan almak istemesi gerçekten çok utandırıcı ve kamu yararına da aykırıdır.)
Adayların sınava girmesi için öncelikle aşağıdaki bankalara ücret yatırmaları gerekmektedir.
** T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
** T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
** Akbank ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
** Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
** Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
** Deniz Bankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)
** Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)
*** Sınav/yerleştirme ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı /banka kartı ile de yatırılabilecektir.
Başvuru yapılması
Bu başlıkta öncelikle geçerli fotoğraf ifadesini açıklamak istiyoruz. Kılavuza göre geçerli fotoğraf: son 30 ay içerisinde herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezi aracılığı ile başvurulurken oradaki görevli tarafından çekilerek sisteme yüklenen fotoğraflardır. Herhangi bir sebeple 30 ay içerisinde sistemden fotoğraf güncelleyenlerin fotoğrafı da geçerli fotoğraf sayılacaktır.
Adayların KPSS’ye başvuru yolu 3 tanedir. Bunlar;
1- Başvuru merkezlerine giderek bizzat başvuru yapmak
2- İnternet üzerinden online başvuru yapmak
3- Posta ile başvuru yapmak